'Elke Haagse scholier moet op excursie naar Auschwitz'

5 May 2023, 12:38 uur
Den Haag & Regio
mainImage
ANP

Hart voor Den Haag partijleider Richard de Mos pleit er opnieuw voor dat alle leerlingen van Haagse middelbare scholen, voordat ze van school afgaan, een keer op excursie  naar concentratiekamp Auschwitz moeten zijn geweest. Zeker omdat bijna een kwart van de jongeren denkt dat de Holocaust een mythe is.

“Je maag draait ervan om dat uit onderzoek blijkt dat het slecht gesteld is met de kennis omtrent de Tweede Wereldoorlog, met name over de Holocaust. Soms wordt deze zelfs in twijfel getrokken. Een zorgelijke ontwikkeling, zeker als je je bedenkt dat antisemitisme nooit ver weg is,” aldus De Mos.

Na lang aandringen van Hart voor Den Haag leek het erop dat Haagse scholieren excursies richting de voormalige hel op aarde zouden gaan maken, maar nog steeds is een verplichte excursie geen onderdeel van het onderwijscurriculum.
“Door een bezoek aan een concentratiekamp zie je pas echt dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.”

Het liefst zou Hart voor Den Haag zien dat alle Haagse scholieren uit het middelbaar onderwijs in hun eindexamenjaar naar Auschwitz zouden gaan. Maar een verplicht bezoek aan het doorvoerkamp Westerbork in Drenthe zou al een goede eerste stap zijn.
“Een goede leerlijn zou zijn dat alle Haagse basisschoolleerlingen van groep 8 Westerbork bezoeken en alle scholieren uit het voortgezet onderwijs op excursie naar Auschwitz gaan,” aldus De Mos.

Leraren bijstaan

Zelf krijgt De Mos, een voormalig leerkracht, signalen dat meesters en juffen de Holocaust steeds minder durven te behandelen in de klas. Het onderwerp zou leerlingen uit bepaalde bevolkingsgroepen te felle reacties oproepen.
De Mos: “Absoluut onaanvaardbaar en heel slecht voor de integratie. Vooroordelen tegen bevolkingsgroepen worden veelal op jonge leeftijd aangeleerd. Daarom moet de jeugd zo vroeg mogelijk leren waartoe haat kan leiden.”

De Mos is van mening dat leerkrachten die zich niet vrij voelen om de Jodenvervolging te behandelen moeten worden bijgestaan. Leerlingen die zich racistisch gedragen tijdens de les zouden ook verplicht naar Auschwitz kunnen worden gestuurd, vindt De Mos. Hij wil middels schriftelijke vragen van het Haagse college van B&W weten hoe groot de bereidheid is de voorstellen te realiseren.

Overeenkomstig Artikel 30 van het Reglement van Orde stelt het lid De Mos vragen aan de voorzitter van de Haagse gemeenteraad.

1) Bent u bekend met het feit dat bijna een kwart van de Nederlandse jongeren zegt dat de Holocaust een mythe is (1) en steeds meer jongeren ‘geen idee’ hebben van wat de Holocaust is?

2) Wat vindt u van deze ontwikkeling, zeker in een tijd dat antisemitisme nooit ver weg?

3) Kunt u duiden waarom steeds meer jongeren de betekenis van de Holocaust niet weten, terwijl de Jodenvervolging toch op plek 39 staat van de Canon van Nederland, een lijst van vijftig thema's die chronologisch een samenvatting geeft van de geschiedenis van Nederland? Graag een gedetailleerd antwoord.

4) Klopt het dat op steeds meer Haagse scholen het onderwijzen van de Holocaust wordt weggelaten uit angst voor reacties van leerlingen en/of ouders en voor discussie in de klas? Zo neen, kunt u garanderen dat op alle Haagse scholen de Holocaust wordt onderwezen? Zo ja, hoe gaat u leraren bijstaan om wél te onderwijzen over de verschrikkingen van de  Holocaust? Graag een gedetailleerd antwoord.

5) Klopt dat er de laatste jaren een aantal schoolklassen wel op excursie naar Auschwitz zijn geweest? Zo ja, hoeveel scholen hebben hieraan deelgenomen en hoe werd dit bekostigd?

6) Zou u er samen met Haagse scholen uit het basis- en voortgezet onderwijs voor willen wedijveren dat alle basisschoolleerlingen uit groep op excursie naar doorvoerkamp Westerbork in Drenthe gaan en alle leerlingen uit het voortgezet onderwijs, voordat zij van school afgaan, een keer op excursie naar vernietigingskamp Auschwitz, opdat wij nooit vergeten? Graag een gedetailleerd antwoord, hoe u dit gaat doen.


Door: ANP